Приключенски пътеводител

Live No Stress 1

Приключенски пътеводител на България е една идея, която се роди през лятото на 2019 г.  Драгомир Зарев, ръководител на Фондация “Стрес Фактор”, споделя за зараждането й:

В един момент хората, които ми казват, че отпуската им не стига, питат ме как успявам да си почивам само за един ден или уикенд и търсят съвет за някое ново място, станаха твърде много. Често се учудвах, че сред моите приятели и познати има хора, които не подозират какво могат да правят около района, където живеят. Винаги отговарям с удоволствие на въпросите, но в един момент си дадох сметка, че вероятно има и много хора, които не познавам и на които също може да бъде интересно да намерят идеи за приключения и пълноценна почивка, събрани в едно издание. Така реших да направя нещо по въпроса, а именно – пътеводител, който да покаже по-малко популярни места далеч от туристическия поток, както и дейностите и преживяванията, които можем да осъществим там.

При интерес да получите Пътеводителя, моля попълнете формата:

Съгласявате се с Политиките ни за поверителност с изпращането на съобщение към нас. Информацията, която събираме и съхраняваме, се използва единствено за предоставяне на информация относно Приключенски пътеводител към вас.

В основата на това издание ще бъде активната почивка в планината, на морето или в реката, във въздуха или край лагерния огън. Планът е да стартираме с издание за България, но няма да се ограничим само до нея. Балканите предлагат условия през цялата година за почти всички видове дейности на открито, на които всички ние имаме невероятния късмет да се радваме.

Драгомир обича да прекарва свободното си време на открито със своето семейство. Пътувал е по слабо посещавани, но много красиви места из България и знае, че колкото повече обикаля, толкова повече неща за откриване изникват. Всеки сезон в България дава възможност за различен поглед към дадено място. Често има възможност да отидем там по различен начин – пеша, с колело, каяк или ски. Това дава невероятно разнообразие на дейностите и спортовете, които могат да се практикуват за ден, уикенд или дори преди и след работа.

Популярни митове са, че спортовете на открито са скъпи, опасни или най-малкото неподходящи за деца. В пътеводителя ще намерят място редица примери, които показват точно обратното. Да си почиваме пълноценно сред природата не е нито скъпо, нито опасно, а дори и не трябва да се чудим кой ще гледа децата. Ще има представени организации, които имат дългогодишен опит в дейностите на открито, както и с приключенски лагери за деца, семейни събития и дори с домашни любимци.

Целта ни е заниманията на открито да станат популярни за повече хора поради благоприятния ефект на активната почивка върху физическото и психическото здраве. Смятаме, че добрата почивка е не по-малко важна от добрата работа. Те са като два съда с обща течност: колкото повече време отделяме за едното, толкова по-малко остава за другото.

Съществуват несправедливо повече книги и ръководства как да сме по-ефективни в работата в сравнение с тези, които ни казват как да си почиваме по-добре и по-пълноценно. Като добавим и че времето за почивка е често под 1/3 от времето, което прекарваме в работа, то умението човек да се отпусне и презареди се превръща в ключово за балансиран и щастлив живот. При планиране на следващото бягство за почивка ще обърнем внимание на всеки от трите елемента, без които то не би било толкова запомнящо се. Това са: смяна на обстановката, активиране на тялото и наслада за сетивата. Всяко от описаните преживявания в пътеводителя ще застъпва и трите елемента в различно съотношение.

Мисията, на която искаме да посветим пътеводителя е повече хора да осъзнаят потенциала на България за приключенски туризъм. Така ще успеем всички заедно да го развием устойчиво в унисон с природните, исторически и културни богатства, които имаме. Сигурни сме, че можем да пътуваме, спортуваме, преживяваме незабравими моменти и събираме спомени за цял живот, без да изсичаме горите и застрояваме най-красивите места. Ако успеем да го правим занапред, вярваме, че ще имаме какво да покажем не само на хората от други държави, но и на нашите деца и внуци.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.“

Използваме бисквитки. Продължавайки напред, Вие се съгласявате с политиката ни за поверителност.
Начало
Меню