Мисията ни

Добре дошли на сайта на Фондация “Стрес Фактор” с ЕИК 176644066, чиято мисия е да популяризира приключенския туризъм като инструмент за превенция на стреса. Ние вярваме, че активната почивка зарежда с много енергия, а България има неограничен потенциал за многобройни дейности на открито. Целта ни е да привлечем интереса на колкото се може повече хора, като им разкажем, че аутдор заниманията могат да са леки и приятни и им покажем пътя за добиване на култура на природосъобразно поведение и лична безопасност.“

Нашият екип се състои от ентусиасти, които имат богат опит в пътуванията и планинарството. Вярваме, че активната почивка е начин да се избавим от стреса, като добра алтернатива на излежаването на плажа или в спа центъра. Извършването на активна дейност, смяната на обстановката и на дейностите са начини да направим себе си по-гъвкави и отворени към новостите, а ума си – по-спокоен и подготвен за предизвикателства.

Активният и приключенски туризъм е хоби за целия ни екип, а професионалните сфери, в които работи всеки от нас, са свързани с някаква форма на обучение и предаване на знания. Затова естественото продължение на нашия интерес и на натрупаното знание по темата за активната почивка се реализира в основаването на Фондация “Стрес Фактор” и в стартирането на проект – Приключенски Пътеводител за България.

Повечето от нас мислят, че знаят как да почиват ефективно. Всъщност, повечето хора не познават механизмите, по който възниква стресът или начините, по които тялото ни се справя с него. Затова значителна част от нашата работа е именно образователна. Ние запознаваме хората, с които работим, с начина, по който работата ни се влияе от стреса, както и със способите да го намалим, най-вече чрез активна дейност в среда, различна от обичайната градска обстановка.

Ние също така осъзнаваме, че съвременният човек е претоварен. Той няма ресурси, с които да се справи с все по-нарастващите си ангажименти и отговорности. Ние му даваме тези ресурси и му помагаме да осъзнае начините, по които може да си помогне сам. Активната дейност сред природата и приключенският туризъм са сред тях. Те не са само хоби, а и начин да бъдем сигурни, че тялото и умът ни работят оптимално и че сме се освободили от основните фактори, генериращи стрес.

Какво правим

Осъществяваме мисията да помагаме на всички, които имат нужда да се преборят ефективно със стреса,
чрез разнообразни дейности и активности. Сред тях са:

Онлайн образователна платформа,

в която споделяме своя опит с приключенския туризъм, активната почивка и начините, по които те могат да помогнат на съвременния градски човек да се справи с предизвикателствата на модерния живот.

Създаване на Приключенски Пътеводител за България

Книга, в която всеки, който се интересува от темата, може да намери описания на достъпни и обикновено слабо популярни маршрути, които да посети в близост до своето населено място.

Организиране и участие в събития

Нашият начин да споделим своя опит и да се свържем на живо с хората, които искат да започнат да се занимават с приключенски туризъм, но не знаят как да стартират. За тях е важно да получат подкрепа и лично отношение, освен знания и опит и ние се стремим да им го предоставим.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.

Използваме бисквитки. Продължавайки напред, Вие се съгласявате с политиката ни за поверителност.
Начало
Меню