Приключения

Непознатата стена на язовир Белмекен

Непознатата стена на язовир Белмекен

По стечение на обстоятелствата и множество причинно-следствени връзки, тази публикация се падна да стане факт по време на карантината като мярка срещу коронавируса. В тази нелека ситуция за всички дейностите на открито (за предпочитане сред природата) се оказват почти единствената алтернатива на стоенето вкъщи. Поради тази причина искам да ви покажа едно непопулярно място за бягство от града и разходка на чист въздух само на около два часа път с кола от София.

На снимката е стената на язовир Белмекен откъм Чаира и Сестримо. До нея се стига с кола по асфалтов път, а оттам може да продължите според сезона- пеша или със ски/сплитборд/снегоходки. Бях там приблизително по това време на годината (края на март), когато все още имаше достатъчно сняг в планината, но ледът в язовира беше започнал да се топи. Гледката беше много красива и ми напомни за филмите, в които карат ски по някой ледник, а финалът е на ръба, точно до водата. Бонус беше липсата на други хора, което даваше усещане за пълно откъсване от цивилизацията.

За по-любознателните ще вметна, че в района се намира ПАВЕЦ Чаира, която е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа и важен елемент от енергийната система на страната. Препоръчвам да прочетете за нейния принцип на работа и функции за енергийната сигурност, на мен лично ми беше много интересно.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор„ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.