Приключения

Най-добрата нощна гледка

Най-добрата нощна гледка

Чудили ли сте се кои са местата с най-добра гледка около градовете? Не само през деня, но и нощем. Докато тайно завиждате на пилотите за нощните кацания над най-големите градове в света, е възможно дори да не предполагате, че имаме не по-малко красива нощна гледка и в България. Тя се открива от вр. Камен дел (1861 м.), който се вижда от цяла София (но не е Черни връх, както често се бърка). Хубавото е, че и обратното е вярно- цяла София също се разкрива пред вас, щом го стигнете и надзърнете от ръба.

Самият връх е скалист, както подсказва и името, но когато сте там имате чувството, че сте на най-хубавата домашна тераса, извисявайки се на повече от километър над забързания град и ежедневието. Гледката, на която ставате свидетели, е трудно да се пресъздаде с думи, но може да включва както изгрев, така и залез, изгряващи звезди и забързани облаци, излитащи и кацащи самолети и още куп изненади. Лятото е най-добрият сезон за посещаване на това място поради топлото време и повечето ясни дни и нощи, но мъглите, бурите и дори зарята на Нова година също са впечатляващи от върха.

За да стигнете до него ще се наложи да походите малко- между един и два часа в зависимост от изходната точка. За целта има два подхода- по маркираните пътеки през Голи връх или от изоставената х. Бор. Може да комбинирате гледката с разходка пеша или с колело преди това и да изчакате на връщане залеза и падането на нощта. В такъв случай е добре да имате допълнителна връхна дреха, защото Витоша е много ветровита планина и след залез температурата драстично се понижава. Челник или фенер също ще са много полезни за пътя наобратно. Виждал съм дори снимка със ски и сноукайт почти на самия връх, така че вариантите за стигане са разнообразни и могат да се съобразят според сезона или да се редуват.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор„ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.