Приключения

Коледа, вино и… кемпер

Коледа, вино и... кемпер

Всяко голямо пътешествие започва с една малка крачка, е казал Лао Дзъ. Понякога може да започне и със спомен за цял живот, неочаквана среща или красива гледка. Пътуването с кемпер започва много преди първата крачка. Първо е набелязването на маршрута и местата, които искаме да посетим по пътя. Следва подготовката, стягането на багажа и потеглянето. Но колкото и детайлно да сме планирали всичко, най-голямото удоволствие е в непланираните спирки и почивки, които можем да правим по всяко време. Ето така ни изпрати залеза на Бъдни вечер на магистралата:

Коледа, вино и... кемпер

Първата ни цел беше комплекс „Старосел“ заради комбинацията от гостоприемни домакини с готовност да ни приютят с кемпера за няколко дни, отличните вина, вкусната кухня и не на последно място- басейните с минерална вода. Звучи като идеалната комбинация за семейна почивка и наистина има всички предпоставки за такава. Районът е много интересен и има какво да се прави в свободното време- близката тракийска гробница е пътуване 25 века назад във времето, а районът на Средна гора предлага много възможности за пешеходен и вело туризъм. Моят избор за коледното утро беше бягане 5 км, а наградата за него беше незабравим изгрев, който имах щастието да наблюдавам повече от час преди да се покаже слънцето:

Коледа, вино и... кемпер

Втората част от пътуването предвиждаше два дни в по-висока планина с идея да хванем добра прогноза за сноукайт, но за съжаление времето имаше други планове и ни поднесе облачно време с твърде силен вятър и дъжд. Това наклони везните към друго любимо място за почивка с кемпер- термален къмпинг Велинград. Каквото и положително да кажа за него, ще е малко. Единствено се надявам да стават все повече такива места в България. С всички условия за почивка на деца и възрастни, там човек лесно губи представа за времето и може да се отпусне пълноценно по всяко време на годината.

Коледа, вино и... кемпер

Поради липса на винарска изба в къмпинга (идея за подобрение в следващите години към домакините), решихме да компенсираме по пътя на връщане и да посетим някоя в известните винарски райони – Виноградец и Карабунар, но това се оказа не толкова лесна задача в дните след Коледа. На принципа, че непланираните отбивки са най-приятни (и с малка помощ от Гугъл), се озовахме на черен път, водещ до винарска изба „Славовица“, която за наша радост работеше. По-малко от километър ни отведе във винения рай насред лозята, където имахме избор от 7-8 сорта вино и които можехме да пробваме директно от буретата в мазето. До момента сира-та най-много ни хареса, а за изпроводяк взехме телефона, за да поръчваме доставка, когато нямаме възможност да ги посетим лично.

кемпер

Ако все още имате колебания дали това е подходящата почивка за вас, вижте и статията 12 причини да изберете почивката с кемпер