Приключения

На ток из Люлин планина

На ток из Люлин планина

Предполагам, че повечето момчета си мечтаят да карат мотор като пораснат (а може би и не малка част от момичетата, без да искам да ги подценявам). Аз самият не правя изключение и помня как се възхищавах на картинките със състезателни мотори като малък. Причината пътищата ни с моторите и техните сходни ATV, джетове и т.н. да се разделят, е моето разбиране за несъвместимост между тях и разходка в природата, заради шума който причиняват в голям радиус в комбинация с изгорелите газове. Вероятно това е идеалната представа за почивка на някои хора, в което няма нищо лошо, но аз предпочитам да слушам звуците около мен или просто да се наслаждавам на тишината без да съм източник на шумово замърсяване за околните.

Явно съм имал късмет да дочаквам електрическата революция в превозните средства, за да направя първата си планинска разходка с електрическия мотор SUR-RON. Концепцията му е много интересна, тъй като съчетава лекотата на електрически планински велосипед с мощността и проходимостта на кросов мотор. Управлението е по-близо до колело, защото няма смяна на скорости и спирачките са ръчни, единствено местата са им разменени (задната е лявата).

На ток из Люлин планина

Маршрутът ни започна от поляните над Горна баня, преминавайки покрай живописни терени с гледка към Витоша. Бързо набирахме височина и, въпреки че карах за първи път, бързо свикнах с управлението и се отпусках да карам с 30-40 км/ч по черния път. Целта за деня беше първенеца на Люлин планина – вр. Дупевица. Продължихме през м. Бонсови поляни, едноименната хижа и полу разбития път към изоставеното поделение под върха. На няколко места имаше предизвикателни участъци със стръмни спускания и качвания, преминаване на малка река и дълбоки коловози, в които опитът от планински велосипед е много полезен. Основната разлика при управлението е по равното и при изкачване, защото при нужда или опасност от засядане има нужната мощност под ръка, за да се излезе от ситуация. За по-малко от един час бяхме на върха с гледка към няколко планини в ясно време- Витоша, Рила, Осогово, Руй и Стара планина.

На ток из Люлин планина

Но гледката от върха не беше най-добрата, която видяхме този ден. Пътят продължава с леко спускане и след около 500 м се достига вр. Добринова скала, който е нещо като панорамна площадка с гледка към цяла София. Предполагам по залез и през нощта ще е още по-красива.

Както често се случва, на слизане ни очакваше по-интересната част от приключението с няколко различни по трудност стръмни възможности. Трасето се преминава с повишено внимание и добър баланс, но по пътеките има доста камъни, които го правят рисковано за подхлъзване или неприятно падане. При всички положения екипировка за планински велосипед (минимум каска и протектори за краката) ще е от голяма полза, дори и да не сте начинаещи, защото има опасност хвърчащи камъни и клони от вас или каращите пред вас да ви наранят в движение. Една от пътеките ни накара да обърнем и да потърсим по-лесен вариант през гората, но в крайна сметка успяме да слезем безпроблемно в Мало Бучино.

На ток из Люлин планина

Дали тази алтернатива на кросовите мотори ще се наложи сред любителите на моторните спортове, предстои да видим. Мен лично ме спечели с липсата на шум и изгорели газове, високата проходимост и сравнително дългия пробег около 90 км с едно зареждане. Останалите предимства пред двигателите с вътрешно горене са като при колите- на практика липса на обслужване и значително по-нисък разход. Дано в близко време повече райони на страната да станат достъпни по този начин, защото имаме много възможности за такъв тип туризъм, който да даде достъп на хората да се докоснат до по-отдалечени места по щадящ начин.

За преходи в района на Люлин планина, може да се свържете с любезните домакини от Шишарка спот на 0899201159, които могат да съдействат с информация за маршрути, мотори под наем и организиране на групово каране.


Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.