Приключения

Новият-стар Картал

Картал

Всичко ново е добре забравено старо гласи известната максима. След няколкогодишна пауза едно любимо място е на път да стане новият фаворит на всички, които обичат малките курорти с достъпни цени и без тълпи през уикенда. Заслуга за това има както наредбата за затваряне на заведенията (което има своя плюс в случая, защото много хора преоткриха природата и разходките на открито), така и един сравнително нов спорт, който набира популярност в страната ни. Става въпрос за зимната версия на кайтсърфа – сноукайт. Независимо дали карате ски или сноуборд, можете да започнете да го практикувате само с няколко урока и като добавите кайт към зимната екипировка. За него ще разкажа подробно в следваща статия, защото тук искам да споделя още няколко, надявам се, интересни възможности за активна почивка в района на Бодрост и Картала над Благоевград. Близостта до столицата, възможността за отсядане в хотела на самата писта, както и големият паркинг, на който могат да пренощуват и кемпери, правят тази дестинация толкова привлекателна.

Освен че се оказа изненадващо добро място за сноукайт, това далеч не изчерпва вариантите за приключения, които може да си организирате в района. Кабинковият лифт ще ви качи до почти 2300 м срещу 10 лв на човек за двупосочен билет. Пътуването е подходящо дори и за най-малките деца, а от горната станция цялото семейство ще се наслади на почти 360-градусовата панорама към околните рилски върхове. За по-напредналите има много варианти за кратки и по-дълги преходи, най-интересният от които е до х. Македония, откъдето може да се приберете по черния път обратно до долната станция на лифта. Този преход е с дълга продължителност (5-8 часа) и не е подходящ за хора с малък опит в зимната планина.Независимо дали решите да го изминете със ски, снегоходки или пеша през лятото, ще ви е нужна добра екипировка, познаване на района и атмосферните условия.

Новият-стар Картал

В случай, че предпочитате по-леките разходки, то екопътека „Запазена Парангалица“ е идеалният вариант за кратка обиколка в района на резервата. В самото й начало в местността Карталска поляна има кът за отдих с маси и беседки и дори ученическа дъска за училище на открито.

Новият-стар Картал

След него пътеката се отделя от черния път за х. Македония и следва река Хайдушката. Около средата на пътеката има означено стръмно отклонение в ляво, което води до най-високото дърво в България- Смърч (Abies abies) с последно измерена височина 56 м. Маршрутът е с дължина около 700 м в една посока и е подходящ за всички сезони и дори в лошо време.

Новият-стар Картал

Друга възможност за летен преход е до Царев връх и тракийското светилище Марков камък. Изкачването е сравнително дълго и с голяма денивелация (близо 1100 метра), но е слабо посещавано и с панорамна гледка. Това го прави добра алтернатива на оживените и популярни летни дестинации. Легендата разказва, че от него цар Петър се е поклонил на Св. Иван Рилски, който е излязъл на скалата пред пещерата, в която е живял на отсрещния склон.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.