Приключения

При орлите на Ореляк

При орлите на Ореляк

Няколко факта за връх Ореляк:

  • Най-високият и единствен над 2000 м. в Среден и Южен Пирин (да, има такова деление);
  • Вижда се отдалеч благодарение на изградения на върха ретранслатор (96 м.);
  • Слабо посещаван през зимата;
  • Има удобен и гостоприемен изходен пункт.

Какво повече е нужно да се посети ново място?

При орлите на Ореляк

С носталгия си спомням единствения път засега, когато се качих до върха и очаквам подходящи условия отново да го посетя и разгледам околностите- местността Добро поле, а защо не и съседният връх Сеното, за да се насладя на онези гледки към склоновете, които тръгват на запад от върха. Стръмни, диви и водещи в нищото, действат като притегателна сила, но не съм събрал куража да ги изследвам отблизо.

При орлите на Ореляк

Голям плюс на мястото е добре поддържаната и достъпна с лека кола хижа Попови ливади. Хижарите са много гостоприемни, храната е вкусна и препоръчвам мястото за кратка или по-дълга почивка. От нея може да се тръгне пеша по пътеката или с проходим джип по черния път /през зимата не се чисти/ към върха. При ясно време усилията са възнаградени от гледките във всички посоки- на север е главното Пиринско било с първенците, на изток са Родопите, а на юг и югозапад се виждат Славянка, Беласица и Фалакро в Гърция.

Независимо с какво обичате да се придвижвате зимата- снегоходки, ски, сноуборд или кайт, районът на Ореляк може да предложи отлични възможности, за да му се насладите от различни гледни точки. Посещението му може да се комбинира с други по-слабо посещавани места из Пирин като х. Пирин и х. Беговица, както и с възможностите за възстановяване след това в някой от близките минерални извори в Огняново, Марикостиново и Рупите или заслужен отдих с Мелнишко вино.


Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.