Приключения

Рестарт за хижа Белмекен

Рестарт за хижа Белмекен

Скътана на брега на Равничалското езеро и в сянката на северния склон на едноименния връх, хижа Белмекен предлага много повече отколкото може да предположи човек в този рядко посещаван район на Рила през зимата. Аз самият отлагах дълго време да я посетя поради “по-привлекателни” места за ски и сноукайт. Възможно е и да съм изчаквал несъзнателно да я наградят за хижа на годината за 2023 г. в категорията “Рестарт на хижа”. Новите стопани са вложили много усилия, за да я направят не само обитаема, а и много уютна дори в тежките зимни условия. Предвид, че до хижата няма път и основните провизии се транспортират с коне през топлите месеци, удобствата като течаща вода, бумтящи печки и вкусна храна придават несравнимо удоволствие да прекараш няколко дни на това място.

Рестарт за хижа Белмекен

Освен условията за добра почивка, районът на хижата е интересно място за различни приключения. Съседните върхове Равни чал и Белмекен предлагат много възможности за фрирайд със склонове с различна дължина и трудност. Възможно е да се обикаля и карат ски/сноуборд в района няколко дни без да се повтори спускане и денят да завършва в уютната атмосфера на хижата. До съседните върхове има зимна маркировка за ориентация в лошо време, а изходен пункт за стигане до хижата могат да бъдат и двата пътя водещи до язовир Белмекен. 

Рестарт за хижа Белмекен

Празничното утро след 3-ти март ни посрещна с ясно небе и южен вятър, което означаваше, че има шанс да покарам и сноукайт в района. Стегнато събиране на багажа, зареждане на топъл чай в термоса и искрени благодарности към хижаря за гостоприемството и вече съм на склона, който отвежда до разклона между Белмекен и Равни чал. 

Рестарт за хижа Белмекен
Тук вече вятърът се усеща по-добре и нямам колебания, че денят ще бъде добре оползотворен. Не можех да предполагам все още обаче, всъщност колко добър ще се окаже и че ще се окаже може би най-доброто ми каране на сноукайт досега. Изкачването с вятъра на западния склон на връх Белмекен беше бавно, но за сметка на това гледките, които се разкриваха с набирането на височина караха времето да спира.

Рестарт за хижа Белмекен

След около час и половина и 300 вертикални метра бях на върха, където леки облаци се скупчваха и отминаваха, като редуваха гледките с мъгла. Тук групата ни се раздели с няколко идеи за прибиране- едни избраха спускане на юг, други решиха да разучат северния склон, а аз исках да се насладя на панорамните гледки и по-ниската част около връх Сунгурли чал.

Рестарт за хижа Белмекен
Времето и условията бяха в идеален синхрон, а комбинацията от пресния сняг и синята вода на язовира са трудни са пресъздаване. Равносметката е близо 30 км изминати с помощта на вятъра по западния и източния склон на връх Белмекен. Не съм сигурен дали другаде по света има такава комбинация от географски условия и, въпреки че съм посещавал района и преди, всеки път се удивлявам и възхищавам от това място.

 


Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.