Приключения

Този див, див плаж

Този див, див плаж

Да, този плаж е в България! Намира се в един от най-красивите райони на Южното Черноморие- устието на река Ропотамо. Попадайки в границите на резерват „Ропотамо“, той е защитена местност и човешката дейност в района е силно ограничена. Въпреки това в околността му има много възможности за приключения. По-вероятно е един ден да не ви е достатъчен, затова планирайте повече време, когато пътувате в тази посока. Изборът за активна почивка е наистина богат, защото в сравнително малък периметър са събрани много забележителности- природни, исторически и не на последно място- за вкусен обед и отмора.

Ако сте любители на колоезденето, може да достигнете до морския бряг с него и да съчетаете в един ден разходката до плажа с посещение на тракийскотото светилище Беглик Таш, намиращият се наблизо залив Св. Параскева или Маслен нос, където има заведение с вкусна риба и студена бира, разбира се. Друг вариант е да се включите в организирана група и да обиколите района с каяк по море или по поречието на река Ропотамо. Това е чудесна възможност да видите места, които са недостъпни по суша или да смените гледната точка, ако вече сте били в района. Трета опция за любителите на по-силни преживявания е моторният парапланер или паратрайк. Живописните гледки от въздуха и самият полет са запомнящо се преживяване, а има места, които иначе трудно бихте видели, като скалния феномен Лъвската глава например. Аз направих тази снимка по време на панорамен полет с лек двуместен самолет, който излетя от намиращото се наблизо летище. То дава възможност да подарите на себе си или любим човек спомен, който със сигурност ще бъде за цял живот- скок с парашут.

Това са само малка част от забележителностите, които тази защитена местност предлага. Ще ви оставя да откриете и вие още такива, само ще спомена, че е много вероятно да се натъкнете на пясъчни лилии, редки птици, диви животни и дори древна крепост.

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор„ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.