Приключения

Тетевенска и други баби

Тетевенска и други баби

В продължение на статията що е то сноукайт и има ли терени за него в България, търсенето на нови такива ме отведе в Национален парк Централен Балкан и по-конкретно в района на хижите Момина поляна и Иванина поляна. Въпреки ранното тръгване от София, половин час забавяне ми причини (постоянния) ремонт на главния път, който се води нещо като магистрала. Но пък благодарение на отклоняването на трафика минах по стария път през Витиня, който се вие под високите виадукти (един от които е доста внушителна гледка с неговите 120 м, признавам) и покрай язовир Бебреш, което за пореден път доказа максимата, че всяко зло е за добро, особено в приключенията и непланираните отбивки по пътя. Проучването на района и разговорът с хижаря по телефона ме бяха подготвили, че ме очаква черен път и максимално качване с проходим джип до местността Сенкова поляна. Затова не се изненадах от момента, в който се наложи да сложа вериги за последния километър. Добрах се благополучно до набелязана цел и благодарение на безснежната зима и топлото време (отново повтарям горната максима) до над 1400 м.н.в. Което означаваше по-малко от час пантене със ските до хижата и горе долу още толкова докато изляза на билото на вр. Картала. Звучи като добра сделка, нали?

преходи

След като се насладих на гледката от поляната, ме очакваше приятна разходка в гората. Не след дълго видях табелата и сгушена в гората самата х. Иванина поляна, в която има хижар всеки ден и дори Wi-Fi, с което доста се доближи до представата ми за идеалния офис. Признавам, че не я посетих, но си обещах следващия път да остана поне за една нощувка в една от двете хижи, а най-добре по една във всяка.

преходи

След кратка раздумка с хижаря на Момина поляна и поредно наслаждаване на гледките, поех нагоре през пътечката в гората, която бързо се качва над горския пояс и след това по зимната маркировка излиза на вр. Картала.

преходи

Тук вече настъпи моментът, за който бях дошъл. Повече от 5 часа от тръгването от вкъщи и вече се намирах на централното Старопланинско било с почти идеални условия за сноукайт- ясно време, добър нов сняг и умерен вятър. Защо почти, а не идеални? Защото по преценка от поляната реших, че вятърът ще е твърде силен и взех само малкия кайт с мен, което се оказа грешка. Докато се качвах вятърът намаля, но все пак беше достатъчен за малка разходка с този красавец.

Тетевенска и други баби

Това не попречи на удоволствието от момента и гледката която се разкриваше във всички посоки- от запад на изток се простираше снежния гръбнак на Балкана, а на север и юг низините, в които нямаше и следа от сняг и където вероятно хората се наслаждаваха на топлото време и Сирни Заговезни. Компания за кратко ми правиха двама парапланеристи, които хванаха термика и за минути се изкачиха на височина, където ги изгубих от поглед. Поглед на изток към върховете Тетевенска Баба и Вежен изглеждаше така:

преходи

а на запад към вр. Чемериката така:

преходи

За финал освен обещанието да се върна за повече дни в района, смятам, че билото от Етрополска Баба до вр. Вежен е доста интересно място, все още диво и слабо посещавано, особено през зимата. Същевременно предлага много възможности за средни като натоварване и продължителност преходи със снегоходки или ски/сплитборд поради близко разположените и работещи през зимата хижи. В района на хижите се намират и предизвикателни терени за фрирайд, а снегът често се запазва за дълго в добро състояние на северните склонове. Понякога горският пояс започва със широколистни гори, които не са гъсти и позволяват сравнително лесно преминаване или спускане през тях.

Погледът от билото е различен от останалите планини, тъй като се простира от запад на изток през цяла България. Населените места в подножието му пък са отличен вариант за спокойна почивка далеч от големите хотели, но с всичко необходимо- местна кухня, минерална вода (Чифлика и Шипково са добри варианти за басейн след планина) и гостоприемни домакини. Какво друго му трябва на човек бих попитал?


Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор“ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.