Приключения

Железният път

Железният път

Може би е леко странно лятна статия за приключения да започва със зимна снимка. Това е, защото предполагам, че бързо ще разпознаете кое е мястото с връх Мальовица на заден план. Но не това ми е целта, нито да повтарям изобилната информация защо районът е наричан „Люлката на българския алпинизъм“. Независимо дали сте били в района през лятото или през зимата, вероятно знаете за безкрайните възможности, които той предлага- туризъм, катерене, преходи със ски, сноуборд и снегоходки, а дори и с велосипеди в по-ниската част около хижата.

Малко известен факт е, че в района през 2012 г. е осъществен първият бейсджъмп (B.A.S.E jump) в България от естествен обект, по-точно – Червената дяволска игла. Негов автор е Иво Нинов-Германеца, а ако са ви интересни подробностите, може да намерите видеото от скока във Vimeo.

За щастие има и много по-достъпен начин човек да се полюбува на красотата на речните долини и езера в района от височината на заобикалящите ги върхове. Този начин се нарича виа ферата (железен път) и историята му може да се проследи до Първата световна война. В този период в италианските Доломити са започнали да изграждат първите подобни съоръжения, които са подпомагали войниците да заемат по-високи позиции. За наш късмет имаме възможността да ги използваме за по-мирни цели в наши дни.

За да изкачите виа ферата в района на Мальовица не е нужен алпийски опит, а единствено желание и липса на страх от височини. За екипировката, инструктажа и безопаснотта могат да се погрижат опитни водачи от някоя от фирмите, които предлагат преминаване на маршрута в организирана група. За вас остава незбаравимата емоция от катеренето, което дава най-близка представа за усещането да бъдеш сам на скалата. За по-напредналите с катеренето или търсачите на нови преживявания, може да потърсите информация и за нощно изкачване с посрещане на изгрева на върха. Кой е казал, че Джулай морнинг се посреща само на морето?

Моля имайте предвид, че информацията в този уебсайт е свободно предоставена от Фондация „Стрес Фактор„ за базови образователни цели. Фондацията не поема отговорност за настъпилите резултати от използването на публикациите на сайта, макар че те са създадени чрез проучвания. Напр. преди изкачване в планината винаги се уверявайте, че сте в подходящо здравословно състояние, че разполагате с достатъчно храна и вода и с вас има опитен в планинските изкачвания водач. Винаги се консултирайте с професионалист, когато директно или индиректно въпросът касае вашата безопасност и здраве.